Oorzaken van huisstofmijtallergie

Huisstofmijt is een heel klein, spinachtig diertje dat in huisstof leeft. Omdat het zo klein is, is het met het blote oog niet te zien. De huisstofmijten bijten niet en brengen geen ziektes over en zijn alleen een probleem voor mensen die er allergisch voor zijn. Het diertje komt in alle huizen voor. Dat er huisstofmijt in bijvoorbeeld je bed zit, betekent dus niet dat er sprake is van slechte hygiëne of onreinheid. Het geeft wel aan dat er sprake is van slechte ventilatie of hoge luchtvochtigheid. Ze houden namelijk van donkere en vochtige plekken. Huisstofmijten voeden zich met huidschilfers van mensen en dieren en zitten veel in matrassen, kussens, gestoffeerd meubilair, gordijnen, tapijt, beschimmelde muren en de badkamer. De meeste mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt, zijn allergisch voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Ook buitenshuis kan je blootgesteld worden aan huisstofmijt. Bijvoorbeeld in een restaurant of op school.

Allergietest

Weet je niet zeker of je een allergie hebt? Doe de online allergietest!

Doe de allergietest

Online allergietest

Gerelateerde artikelen

Je kunt niets doen om hooikoorts te genezen. Je kunt wel proberen jouw klachten te verminderen. Lees hier de tips.

Het is onmogelijk om je bed, je huis of welke plek volledig huisstofmijt-vrij te krijgen. Lees hier wat je wél kan doen.

Als je last hebt van een huisdierallergie en je er zoveel mogelijk aan wilt doen om jouw klachten te verminderen, lees dan deze tips.

Als je anafylaxie hebt is het verstandig om je goed voor te bereiden als je een dagje op stap gaat, een weekendje weg hebt geboekt of op vakantie gaat. Lees hier alle tips bij anafylaxie.