Oorzaken van anafylaxie

Allergenen zoals vis, noten, pinda's, wespensteken, medicijnen en latex kunnen een allergische reactie veroorzaken. Het kan moeilijk zijn om te achterhalen wat de allergenen zijn die anafylaxie kunnen veroorzaken.

Lijst met allergenen die vaak voorkomen:

Voeding

Bij kinderen zijn kippeneieren, koemelk, pinda's, hazelnoot, kastanjes, vis, tarwe en soja de meest voorkomende veroorzakers van anafylaxie. Voor tieners en volwassenen zijn pinda's, aan bomen groeiende dopvruchten (zoals hazelnoot en beukennoot), vis en schaaldieren (zoals garnalen) de meest voorkomende allergenen. Elk voedingsmiddel, inclusief fruit (zoals aardbeien), groenten, bepaalde kruiden en toevoegingen, kan een anafylactische reactie veroorzaken.

Insectengif

Van bijvoorbeeld bijen, horzels, wespen en vuurmieren.

Medicijnen

Vooral bepaalde antibiotica (zoals penicilline of amoxicilline), pijnstillers, koortswerende geneesmiddelen (zoals aspirine of ibuprofen) en sommige contraststoffen gebruikt voor radiologisch onderzoek.

Latex

Latex van natuurlijk rubber als bestanddeel van sommige latex handschoenen, ballonnen, condooms, sportapparatuur en medische producten.

Soms kan er geen specifieke oorzaak voor een allergische reactie worden aangewezen, dat wordt ‘idiopathische anafylaxie' genoemd.

Lees hier meer over de behandeling van anafylaxie.

Allergietest

Weet je niet zeker of je een allergie hebt? Doe de online allergietest!

Doe de allergietest

Online allergietest

Gerelateerde artikelen

Je kunt niets doen om hooikoorts te genezen. Je kunt wel proberen jouw klachten te verminderen. Lees hier de tips.

Het is onmogelijk om je bed, je huis of welke plek volledig huisstofmijt-vrij te krijgen. Lees hier wat je wél kan doen.

Als je last hebt van een huisdierallergie en je er zoveel mogelijk aan wilt doen om jouw klachten te verminderen, lees dan deze tips.

Als je anafylaxie hebt is het verstandig om je goed voor te bereiden als je een dagje op stap gaat, een weekendje weg hebt geboekt of op vakantie gaat. Lees hier alle tips bij anafylaxie.