Hooikoorts behandelen

Je kunt niets doen om hooikoorts te genezen. Je kunt wel proberen jouw klachten te verminderen. Lees hier de tips.

Behandelen met medicijnen

Mocht je ondanks de adviezen nog steeds last houden van de hooikoortsklachten dan kan je medicijnen gebruiken. Welk medicijn voor jou geschikt is, hangt af van jouw klachten (waar heb je precies last van? ogen? neus?), de ernst van de klachten en uiteraard in welke mate deze klachten je dagelijks leven beïnvloeden.

Je hebt af en toe last van hooikoortsklachten

Als je af en toe last hebt van hooikoortsklachten kan je een antihistaminicum gebruiken. Deze medicijnen zijn verkrijgbaar in de vorm van oogdruppels, neusspray en tabletten. Antihistaminicum tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Sinds begin 2021 zijn neussprays en oogdruppels met azelastine (dit is een antihistaminicum) ook zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Voorheen waren deze alleen op recept van de huisarts verkrijgbaar.

Neussprays hebben de voorkeur bij hooikoorts, omdat deze lokaal (dus in de neus) en snel werken. Ze werken ook tegen oogklachten. Mocht je meer last hebben van oogklachten dan van neusklachten, dan kan je ook kiezen voor oogdruppels.

De neusspray met azelastine werkt binnen 15 minuten en de oogdruppels met azelastine werken binnen 30 minuten.

Deze middelen kunnen naar behoefte (dus wanneer jij de meeste klachten ervaart) worden gebruikt bij hooikoortsklachten. Als de hooikoortsklachten zijn verdwenen kan je er weer mee stoppen. Zodra de hooikoortsklachten weer terugkomen kan je weer starten met de medicatie.

Let op: worden de symptomen niet beter of verergeren deze? Neem dan altijd contact op met je arts.

Je hebt vaak last van hooikoortsklachten

Als je vaak last hebt van hooikoortsklachten kan je een antihistaminicum (in de vorm van tabletten, neusspray of oogdruppels) zelf kopen bij de apotheek of drogist of een corticosteroïdneusspray gebruiken. Een corticosteroïdneusspray is alleen op recept verkrijgbaar en kan niet zo nodig (dus op het moment zelf dat je de klachten ervaart) worden gebruikt. Een corticosteroïdneusspray wordt door de arts gegeven als klachten van een verstopte neus het meest aanwezig zijn of als je klachten hebt die moeilijk te behandelen zijn.

Je hebt moeilijk te behandelen hooikoortsklachten

Als je hooikoortsklachten hebt die moeilijk te behandelen zijn, bepaalt je arts de behandeling. Vaak zal hij/zij kiezen voor een behandeling met een corticosteroïdneusspray. Deze kan ook gecombineerd worden met een antihistaminicum. In dit geval kan de arts kiezen voor een combinatiegeneesmiddel van azelastine en fluticason.

Allergietest

Weet je niet zeker of je een allergie hebt? Doe de online allergietest!

Doe de allergietest

Online allergietest

Gerelateerde artikelen

Je kunt niets doen om hooikoorts te genezen. Je kunt wel proberen jouw klachten te verminderen. Lees hier de tips.

Het is onmogelijk om je bed, je huis of welke plek volledig huisstofmijt-vrij te krijgen. Lees hier wat je wél kan doen.

Als je last hebt van een huisdierallergie en je er zoveel mogelijk aan wilt doen om jouw klachten te verminderen, lees dan deze tips.

Als je anafylaxie hebt is het verstandig om je goed voor te bereiden als je een dagje op stap gaat, een weekendje weg hebt geboekt of op vakantie gaat. Lees hier alle tips bij anafylaxie.