Behandelen anafylaxie

Adrenaline auto-injector

Adrenaline (epinefrine) wordt gebruikt voor de noodbehandeling van een ernstige allergische reactie door onder andere voedsel of insectensteken/-beten. Als je eerder een anafylactische reactie/shock of anafylaxie hebt gehad of je (huis)arts heeft geconstateerd dat je een risico loopt op anafylaxie, dan wordt een recept uitgeschreven voor een adrenaline auto-injector. Dit is een automatische injectiespuit, waarmee je zelf of door iemand anders een standaard dosis adrenaline in je dijbeen kunt (laten) spuiten.

Hoe werkt adrenaline?

Adrenaline werkt het beste als het zo snel mogelijk wordt toegediend in de eerste minuten van een ernstige allergische reactie. Adrenaline verlicht de symptomen van anafylaxie, zoals de zwelling van de keel, ademhalingsmoeilijkheden en een lage bloeddruk. Adrenaline neemt niet de oorzaak van anafylaxie weg.

Draag altijd je adrenaline auto-injector bij je!

Dien de adrenaline zo snel mogelijk toe als je voelt dat je anafylactisch reageert. Ook bij twijfel is het altijd beter om wel adrenaline toe te dienen.

Als binnen 5-15 minuten de klachten niet zijn verminderd, moet je een tweede adrenaline auto-injector toedienen. Bel altijd direct het alarmnummer 112 bij een ernstige allergische reactie en meld dat het om anafylaxie gaat.

Bijwerkingen adrenaline

Tijdelijke bijwerkingen zoals bleekheid, trillen, angst, hartkloppingen, hoofdpijn en duizeligheid kunnen binnen 5 tot 10 minuten na de adrenaline toediening ontstaan, deze zijn doorgaans mild en van voorbijgaande aard en bevestigen dat de dosis adrenaline z'n werk heeft gedaan.

Allergietest

Weet je niet zeker of je een allergie hebt? Doe de online allergietest!

Doe de allergietest

Online allergietest

Gerelateerde artikelen

Je kunt niets doen om hooikoorts te genezen. Je kunt wel proberen jouw klachten te verminderen. Lees hier de tips.

Het is onmogelijk om je bed, je huis of welke plek volledig huisstofmijt-vrij te krijgen. Lees hier wat je wél kan doen.

Als je last hebt van een huisdierallergie en je er zoveel mogelijk aan wilt doen om jouw klachten te verminderen, lees dan deze tips.

Als je anafylaxie hebt is het verstandig om je goed voor te bereiden als je een dagje op stap gaat, een weekendje weg hebt geboekt of op vakantie gaat. Lees hier alle tips bij anafylaxie.