Allergie behandelen

Er zijn ontzettend veel anti-allergiemiddelen zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en de drogist. Welk middel het best bij jou en jouw allergieklachten past, hangt af van jouw eigen voorkeur en wat voor soort klachten je hebt. Heb je bijvoorbeeld vooral last van neusklachten (loopneus of juist een verstopte neus)? Of vooral van oogklachten (tranende ogen, jeukende ogen, “hooikoortsogen”?) Of beiden? En kom je vaak in aanmerking met de stof waar je allergisch voor bent? Of af en toe? Dit zijn allemaal belangrijke vragen die uiteindelijk meespelen in de keuze voor een geschikt anti-allergiemiddel. Als je heel vaak last hebt van allergieklachten en/of deze zijn moeilijk te behandelen, kan de arts er voor kiezen om een geneesmiddel op recept voor te schrijven.

Dit zijn de drie verschillende anti-allergiemiddelen bij allergie:

  • Neusspray
  • Oogdruppels
  • Tabletten

Behandelen met antihistaminica

Als je af en toe last hebt van je allergie dan kan je bij de drogist of apotheek zelf een geneesmiddel kopen. Geadviseerd wordt om een geneesmiddel te kiezen met een antihistaminicum erin. Deze geneesmiddelen werken snel en effectief in het bestrijden van allergieklachten veroorzaakt door hooikoorts, dierenallergie en/of huisstofmijtallergie en kunnen ook gebruikt worden op het moment dat je last krijgt van je allergieklachten.

Wat is histamine?

Om uit te leggen hoe een antihistaminicum werkt, beginnen we met de stof histamine. Histamine is een stof in het lichaam die allerlei nuttige taken verricht. Het geeft signalen aan je afweersysteem en je hersenen en regelt je lichaamstemperatuur. Daarnaast helpt het ook bij de stimulering van je bloedcirculatie en ademhaling. Ook zit deze stof in voeding. Helaas kan histamine ook voor problemen zorgen als je lichaam er teveel van aanmaakt.
Als je last hebt van hooikoorts, huisdierenallergie of een huisstofmijtallergie produceert je lichaam grote hoeveelheden histamine als reactie op de stof waar je allergisch voor bent. Je lichaam reageert dus ‘abnormaal’ op een stof zoals pollen of huidschilfers van bijvoorbeeld katten.

Histamine is dus de stof die je lichaam aanmaakt als reactie op dat waar jij allergisch voor bent. Antihistamine, het woordje “anti” zegt het eigenlijk al, is een stof die de werking van histamine weer blokkeert. De histamine die vrijkomt, kan dus door de antihistamine niet in het lichaam binden waardoor er geen allergische reactie kan plaatsvinden. Het woord antihistaminica wordt gebruikt voor middelen die antihistamine bevatten. In het enkelvoud is dat antihistaminicum.
Antihistaminica zijn vrij verkrijgbaar (dus zonder recept) bij de apotheek en drogist als neusspray, oogdruppels en tabletten. Een neusspray met een antihistaminicum werkt binnen 15 minuten, oogdruppels na 15-30 minuten en tabletten werken over het algemeen na één uur.

Behandelen met corticosteroïden

Als je veel last hebt van je allergie, gedurende langere tijd (dus langer dan enkele weken), de klachten regelmatig terugkomen en/of de klachten moeilijk te behandelen zijn, kan je arts een corticosteroïdneusspray voorschrijven. Ook wanneer je met name klachten van een verstopte neus hebt, werkt een corticosteroïdneusspray goed.

Een corticosteroïd is een bijnierschorshormoon. Het werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsreacties en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies. Het werkt minder snel in vergelijking met een antihistaminicum neusspray. De klachten verminderen meestal binnen een paar dagen. Een corticosteroïdneusspray kan om deze reden niet pas op het moment dat je last krijgt van allergieklachten worden gebruikt, omdat het dus één tot zeven dagen kan duren voordat je effect merkt.

Allergietest

Weet je niet zeker of je een allergie hebt? Doe de online allergietest!

Doe de allergietest

Online allergietest

Gerelateerde artikelen

Je kunt niets doen om hooikoorts te genezen. Je kunt wel proberen jouw klachten te verminderen. Lees hier de tips.

Het is onmogelijk om je bed, je huis of welke plek volledig huisstofmijt-vrij te krijgen. Lees hier wat je wél kan doen.

Als je last hebt van een huisdierallergie en je er zoveel mogelijk aan wilt doen om jouw klachten te verminderen, lees dan deze tips.

Als je anafylaxie hebt is het verstandig om je goed voor te bereiden als je een dagje op stap gaat, een weekendje weg hebt geboekt of op vakantie gaat. Lees hier alle tips bij anafylaxie.