Dierallergie behandelen

Je kunt niets doen om een allergie voor dieren te genezen. Je kunt wel proberen jouw klachten te verminderen met behulp van enkele tips. Lees hier de tips.

Behandelen met medicijnen

Mocht je ondanks de adviezen nog steeds last houden van de klachten door je allergie voor dieren dan kan je medicijnen gebruiken. Welk geneesmiddel voor jou geschikt is, hangt af van de ernst van de klachten en uiteraard in welke mate deze klachten je dagelijks leven beïnvloeden.

Je hebt af en toe last van symptomen van een huisdierallergie

Als je af en toe last hebt van klachten door een huisdierallergie kan je een antihistaminicum gebruiken. Deze medicijnen zijn er in de vorm van oogdruppels, neusspray en tabletten. Antihistaminicum tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Sinds begin 2021 zijn neussprays en oogdruppels met azelastine (dit is een antihistaminicum) ook zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Voorheen waren deze alleen op recept van de huisarts verkrijgbaar.

Neussprays hebben de voorkeur bij klachten door een huisdierallergie, omdat deze lokaal (dus in de neus) en snel werken. Ze werken ook tegen oogklachten. Mochten je meer last hebben van oogklachten dan van neusklachten dan kan je ook kiezen voor de oogdruppels.

De neusspray werkt binnen 15 minuten en de oogdruppels werken binnen 30 minuten.

De middelen kunnen naar behoefte (zo nodig) worden gebruikt bij klachten door een huisdierallergie. Als de klachten zijn verdwenen kan het middel gestopt worden. Zodra de klachten weer terugkomen kan je weer starten met de medicatie.

Let op: worden de symptomen niet beter of verergeren deze? Neem dan altijd contact op met je arts.

Je hebt vaak last hebt van symptomen door je dierallergie

Als je vaak last hebt van klachten door een huisdierallergie kan je een antihistaminicum (tabletten, neusspray of oogdruppels) zelf kopen bij de apotheek of drogist of een corticosteroïdneusspray gebruiken. Een corticosteroïdneusspray is alleen op recept verkrijgbaar en kan niet zo nodig worden gegeven. Een corticosteroïdneusspray wordt door de arts gegeven als klachten van een verstopte neus het meest aanwezig zijn.

Je hebt moeilijk te behandelen symptomen door je huisdierallergie

Als je klachten door een huisdierallergie hebt die moeilijk te behandelen zijn, bepaalt je arts de behandeling. Vaak zal hij/zij kiezen voor een behandeling met een corticosteroïdneusspray. Deze kan ook gecombineerd worden met een antihistaminicum. In dit geval kan de arts kiezen voor een combinatiegeneesmiddel van azelastine en fluticason.

Allergietest

Weet je niet zeker of je een allergie hebt? Doe de online allergietest!

Doe de allergietest

Online allergietest

Gerelateerde artikelen

Je kunt niets doen om hooikoorts te genezen. Je kunt wel proberen jouw klachten te verminderen. Lees hier de tips.

Het is onmogelijk om je bed, je huis of welke plek volledig huisstofmijt-vrij te krijgen. Lees hier wat je wél kan doen.

Als je last hebt van een huisdierallergie en je er zoveel mogelijk aan wilt doen om jouw klachten te verminderen, lees dan deze tips.

Als je anafylaxie hebt is het verstandig om je goed voor te bereiden als je een dagje op stap gaat, een weekendje weg hebt geboekt of op vakantie gaat. Lees hier alle tips bij anafylaxie.