Tips bij dierenallergie

Als je last hebt van een huisdierallergie en je er zoveel mogelijk aan wilt doen om jouw klachten te verminderen, kan je wellicht iets aan deze tips hebben. Als je zelf een huisdier hebt, is afstand van je huisdier doen de meest effectieve maatregel. Houd er wel rekening mee dat het maanden kan duren voordat alle allergenen uit je huis verdwenen zijn. Het is niet makkelijk afscheid te nemen van jouw huisdier. Is dit geen optie? Kijk dan op welke manier je zo min mogelijk met de allergenen (de huidschilfers waar jij allergisch voor bent) in aanmerking komt. Bekijk onderstaande tips:

  • Zorg ervoor dat de slaapkamer een huisdiervrije zone is. Houd de slaapkamerdeur dicht en maak de slaapkamer regelmatig schoon.
  • Verwijder tapijten en zorg dat je huisdier niet op de bank en stoelen zit. Je kan overwegen om plaids te gebruiken als tapijten. Deze kunnen regelmatig gewassen worden in heet water.
  • Probeer zelf zo min mogelijk te stofzuigen of draag een stofmasker. De stofzuiger jaagt de allergenen, (de huidschilfers van jouw huisdier in dit geval) die aan tapijten en kleden zitten vastgeplakt, namelijk op en hierdoor krijg je allergieklachten.
  • Trek andere kleding aan nadat je een langere tijd in aanraking met een huisdier bent gekomen.
  • Overweeg een luchtfilter of -zuiveraar om huisdierallergenen uit de lucht te halen. Een luchtfilter verwijdert alleen de allergenen in de lucht en niet de allergenen die vastgeplakt zitten aan bijvoorbeeld tapijten of meubels.
  • Vraag iemand die geen allergie voor dieren heeft om het huisdier buiten te borstelen, zodat huidschilfers verwijderd worden. Heb je een kattenallergie? Laat ook iemand zonder allergie de kattenbak verschonen.

Allergietest

Weet je niet zeker of je een allergie hebt? Doe de online allergietest!

Doe de allergietest

Online allergietest

Gerelateerde artikelen

Je kunt niets doen om hooikoorts te genezen. Je kunt wel proberen jouw klachten te verminderen. Lees hier de tips.

Het is onmogelijk om je bed, je huis of welke plek volledig huisstofmijt-vrij te krijgen. Lees hier wat je wél kan doen.

Als je last hebt van een huisdierallergie en je er zoveel mogelijk aan wilt doen om jouw klachten te verminderen, lees dan deze tips.

Als je anafylaxie hebt is het verstandig om je goed voor te bereiden als je een dagje op stap gaat, een weekendje weg hebt geboekt of op vakantie gaat. Lees hier alle tips bij anafylaxie.