Het is niet precies bekend waarom sommige mensen een allergie ontwikkelen en andere niet. Wel is het bekend dat in sommige families allergieën vaker voorkomen. Het is dus hoogstwaarschijnlijk voor een deel erfelijk bepaald. De arts zal daarom bij het stellen van de diagnose altijd vragen naar allergieën in de familie.
Allergie en het immuunsysteem
Allergiesymptomen ontstaan door een reactie van ons afweersysteem op allergenen. Bij deze afweerreactie produceert het lichaam antistoffen, ook wel antilichamen, in reactie op het binnendringen van een allergeen in het lichaam. De antistoffen vangen het allergeen en binden vervolgens aan zogenaamde mestcellen. Mestcellen komen in hoge concentraties voor daar waar het lichaam in contact staat met de buitenwereld, zoals de slijmvliezen van de neus, de ogen en in de huid. Als de antistof bindt aan de mestcel, laat de mestcel stoffen vrij die deze schadelijke stof (oftewel het allergeen) moeten opruimen. De stoffen die hierbij vrijkomen, waaronder histamine en andere ontstekingsbevorderende stoffen, veroorzaken je allergieklachten.
Van welke allergieklachten je last hebt, is afhankelijk van de soort allergie die je hebt. Veelvoorkomende allergieën worden veroorzaakt door huisstofmijt, dieren, pollen en voedingsstoffen. Op deze website lees je meer over de verschillende soorten allergieën.
Seizoensgebonden of niet-seizoensgebonden allergieën
Een allergie kan seizoensgebonden of niet-seizoensgebonden zijn. Als de allergie seizoensgebonden is, heb je dus alleen last van allergieklachten in een bepaalde periode (seizoen) van het jaar. Hooikoorts is een voorbeeld van een seizoensgebonden allergie. Je hebt namelijk last van de allergie op het moment dat er veel pollen in de lucht zitten waar jij allergisch voor bent. Een niet-seizoensgebonden allergie betekent dat je klachten hebt als reactie op bepaalde allergenen die het hele jaar aanwezig kunnen zijn. Denk hierbij aan huidschilfers van dieren, zoals honden en katten (dierenallergie) of huisstofmijt (huisstofmijtallergie).
Als je anafylaxie hebt is het verstandig om je goed voor te bereiden als je een dagje op stap gaat, een weekendje weg hebt geboekt of op vakantie gaat. Lees hier alle tips bij anafylaxie.
Door hieronder op "Doorgaan" te klikken, verlaat u deze site om toegang te krijgen tot een website van een derde partij die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud.