Zorgeloos uit eten met een allergie

Hieronder 9 tips om zorgeloos uit eten te gaan als je last hebt van een voedselallergie.

1. Vergeet niet te genieten van wat je wél kunt eten. Laat je niet beperken door bijvoorbeeld nooit meer uit eten te gaan vanwege je allergie.

2. Onderschat de risico’s van een allergie niet. Neem het serieus.

3. Communiceer tijdig dat je een allergie hebt. Geef dit het liefst al bij de reservering door.

4. Geef bij het personeel duidelijk aan wat de consequenties zijn. Bijvoorbeeld: “Als ik schelpdieren eet, moet ik direct naar het ziekenhuis”.
 
5. Vertrouw in eerste instantie op de deskundigheid van het personeel. Als er bijvoorbeeld een aperitief van het huis wordt aangeboden of een gerecht ziet er “verdacht” uit, dan kan je uiteraard bij twijfel navraag doen.

6. Neem een lijstje mee als je last hebt van meerdere bestanddelen waar je allergisch voor bent. Dit lijstje is handig voor het personeel.
 
7. Wees extra voorzichtig bij buffetten en bij producten die niet vers in de keuken worden bereid. Als je niet zeker weet wat er in het gerecht zit, eet het dan niet.
 
8. Restaurants zijn niet verplicht alternatieve gerechten aan te bieden als het gerecht niet kan worden aangepast naar jouw wensen. Accepteer dit.

9. Indien je een ernstige reactie hebt of hebt gehad , informeer dan bij je huisarts of er voor jou een geschikte therapie is. 

Lees hier meer over verschillende soorten allergie

Bron: Gezondheidsgids Consumentenbond