Er zijn verschillende soorten allergie. Een allergie veroorzaakt door medicijnen is hier één van. In principe kunnen alle medicijnen allergische reacties oproepen, maar bepaalde medicijnen doen dit vaker dan andere. Internist-allergoloog Dr. Hanneke Oude Elberink (UMC Groningen) spreekt over verschillende medicijnen die heftige allergische reacties kunnen uitlokken. 

Top 5 medicijn-allergieën


1. Diclofenac
2. Ibuprofen
3. Amoxycilline
4. Andre antibiotica
5. Middelen bij de behandeling van kanker

Dr. Hanneke Oude Elberink geeft aan dat het risico op een allergische reactie op medicijnen zoals diclofenac en ibuprofen klein is, maar op haar afdeling vaak voorkomt. Ze adviseert direct medische hulp in te schakelen, mocht je na het innemen van deze ontstekingsremmer last krijgen van een allergische reactie.
Als je allergisch bent voor diclofenac kan dat onaangenaam of zelfs gevaarlijk zijn. Het is in de meeste gevallen mogelijk zonder problemen over te stappen naar een alternatief. Voor medicatie bij een ernstige ziekte is dit ingewikkelder. Hanneke Oude Elberink: “Een voorbeeld is eierstokkanker. Een behandeling met behulp van chemo  heeft de eerste keus  en geeft goede resultaten. Maar, er zijn patiënten die allergisch reageren op deze therapie”.

Hanneke Oude Elberink geeft aan dat er in dit soort gevallen vaak over wordt gestapt op een middel van tweede keus. De kans op succes van deze behandeling is kleiner. De oplossing is gevonden in een aanvullende therapie. De patiënt blijft het middel waar hij/zij allergisch op reageert gebruiken, maar krijgt hierbij een bescherming in de vorm van een soort immunotherapie. Bij elke gift moet dit herhaald worden, want de bescherming is niet permanent.

Bron: Margriet