Door de zachte weersomstandigheden van de afgelopen weken zullen veel hazelaars rond de kerstdagen al in bloei staan. Mensen met een allergie voor de pollen van de hazelaar, moeten rekening houden met hooikoortsverschijnselen tijdens de kerst. Dit werd onlangs gemeld door deskundigen van onder meer Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Zowel de Hazelaar als de Els hebben in de winter een koude periode nodig om snel in bloei te komen op het moment dat de temperaturen oplopen. Doordat we halverwege oktober enkele nachten met vorst aan de grond hebben gehad en dit in combinatie met de extreem hoge temperaturen van de afgelopen weken, hebben de Els en de Hazelaar een signaal gekregen dat de winter is aangebroken. Om deze reden staan beide boomsoorten al veel eerder dan normaal in bloei.

Bloeiperiode
Als er wordt gekeken naar de bloeiperiode van de Hazelaar, zien we dat deze vroeger rond 15 februari lag. Dit jaar zal dit een stuk vroeger in het jaar zijn. In 2013 stond de Hazelaar ook al vroeg in bloei, de boom kwam toen in januari al uit de knop.

Groene weilanden en bloeiende planten
Niet alleen de Els en de Hazelaar hebben een vervroegde bloeiperiode door de veranderingen in het weerbeeld. Ook andere planten zoals speenkruid, fluitenkruid en rozenstruiken bloeien eerder dan normaal. Wie om zich heen kijkt, kan op verschillende plaatsen al het eerste speenkruid zien bloeien en ook dragen sommige rozenstruiken nog bloemen en blijft het gras groeien.

Bron: nu.nl

Lees hier meer over de behandeling van hooikoorts