Allergische rhinitis is een ontsteking van het neusslijmvlies. Dat maakt dat je overgevoelig wordt voor bepaalde stoffen (allergenen). Allergische rhinitis is een wereldwijd probleem waar naar schatting meer dan 500 miljoen mensen last van hebben. In Nederland heeft 30 procent last van allergische rhinitis. Dat zijn maar liefst 5 miljoen mensen!

Invloed op dagelijkse leven
De meerderheid van mensen met allergische rhinitis voelt zich vermoeid, geïrriteerd en lamlendig. Door slecht slapen als gevolg van een verstopte neus, kan allergische rhinitis een grote impact hebben op je dagelijkse leven. Denk hierbij aan mindere prestaties op school of werk en activiteiten in je vrije tijd. 

Allergenen
De stoffen waar je allergisch voor bent bij allergische rhinitis worden ook wel allergenen genoemd. Voorbeelden van allergenen bij allergische rhinitis zijn:

  • pollen (stuifmeel van grassen, planten en bomen)
  • huidschilfers van dieren (katten, honden etc.)
  • huisstofmijt (in matrassen, kussen, vloerbedekking etc.)

Hooikoorts
We noemen allergische rhinitis ook wel een inhalatie allergie, aangezien de allergenen door inademing het lichaam binnenkomen. Hooikoorts is een vorm van allergische rhinitis waarbij het lichaam bij inademing van bepaalde pollen overgevoelig reageert. Deze vorm van allergische rhinitis is seizoensgebonden en de mate waarin je last hebt van hooikoorts is afhankelijk van de bloeiperiode van de plant, grassen en/of bomen waarvoor je allergisch bent. 

Longen en neus zijn één systeem
Wist je dat je dat je longen en je neus volledig met elkaar in verbinding staan en dat het eigenlijk 1 systeem is? Omdat het 1 systeem is, zie je dat mensen die astma hebben bijna allemaal allergische rhinitis hebben, namelijk 80%. Als er geen behandeling wordt gegeven voor de neus dan kan dit betekenen dat er vaker een astma aanval optreedt.