Oorzaken Hooikoorts

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het krijgen van hooikoorts (seizoensgebonden allergische rhinitis).

Erfelijke aanleg voor hooikoorts
Allereerst kan er sprake zijn van een erfelijke aanleg. Hooikoorts ontstaat omdat je slijmvlies in de loop der jaren steeds gevoeliger raakt. Dit kan uiteindelijk leiden tot allergische reacties. Op het moment dat één van je ouders hooikoorts heeft, is de kans dat jij er ook last van krijgt 30 procent. Hebben je beide ouders hooikoorts dan is de kans 50 procent dat jij ook last van hooikoorts krijgt.

Blootstelling aan allergenen
Daarnaast is de blootstelling aan allergenen (denk hierbij het aan inademen van stuifmeel van bloeiende grassen, bomen en planten) een oorzaak waardoor je last kan krijgen van hooikoorts symptomen.
Hooikoortspatiënten kunnen met name last krijgen van het stuifmeel van de berk, els en hazelaar. Daarnaast zijn grassen zoals Engels raaigras, kropaar en timoteegras grassen die allergische reacties bij hooikoortspatiënten teweeg kunnen brengen.

Omgevingsfactoren
Ook omgevingsfactoren kunnen een rol spelen bij het krijgen van hooikoorts. Die kunnen van persoon tot persoon wisselen en zijn afhankelijk van waar je woont.

  • Weersomstandigheden zijn hier een goed voorbeeld van. Op het moment dat het warm, droog en winderig weer is, is de pollenconcentratie vaak erg hoog.
  • Een ander voorbeeld is fijnstof. In gebieden waar veel verkeer is of waar gebouwd wordt, is veel fijnstof aanwezig. Allergische rhinitis patiënten kunnen daardoor meer klachten krijgen.
  • Als laatste is roken een voorbeeld. Als je werkt of woont in een omgeving waar gerookt wordt, raken je slijmvliezen meer geprikkeld en dat kan leiden tot extra hooikoortsklachten.

Lees hier over de symptomen van hooikoorts