Oorzaken anafylaxie

Allergische reactie
Allergenen zoals vis, noten, pinda's, wespensteken, medicijnen en latex kunnen een allergische reactie veroorzaken. Het kan moeilijk zijn om te achterhalen wat de allergenen zijn die anafylaxie kunnen veroorzaken.

Lijst met allergenen die vaak voorkomen:

Voeding
Bij kinderen zijn kippeneieren, koemelk, pinda's, hazelnoot, kastanjes, vis, tarwe en soja de meest voorkomende veroorzakers van anafylaxie. Voor tieners en volwassenen zijn pinda's, aan bomen groeiende dopvruchten (zoals hazelnoot en beukennoot), vis en schaaldieren (zoals garnalen) de meest voorkomende allergenen. Elk voedingsmiddel, inclusief fruit (zoals aardbeien),groenten, bepaalde kruiden en toevoegingen, kan een anafylactische reactie veroorzaken.

Insectengif
Van bijvoorbeeld bijen, horzels, wespen en vuurmieren.

Medicijnen
Vooral bepaalde antibiotica (zoals penicilline of amoxicilline), pijnstillers, koortswerende middelen (zoals aspirine of ibuprofen) en sommige contraststoffen gebruikt voor radiologisch onderzoek.

Allergie vaccinatiekuur (desensibilisatie)
In het geval van een vaccinatiekuur voor allergie is de allergie al vastgesteld, je bent namelijk allergisch voor hetgeen waar je de kuur voor krijgt. Maar dan is er nog steeds een kans dat je anafylactisch reageert.

Latex 
Latex van natuurlijk rubber als bestanddeel van sommige latex handschoenen, ballonnen, condooms, sportapparatuur en medische producten. 

Lichaamsoefening
Lichaamsoefening na het eten van bepaalde levensmiddelen (bijvoorbeeld tarwe, selderij, eetbare zeevis en schaal- en schelpdieren), het innemen van medicijnen (zoals aspirine), of blootstelling aan koude lucht of koud water.

Soms kan er geen specifieke oorzaak voor een allergische reactie worden aangewezen, dat wordt ‘idiopathische anafylaxie' genoemd.

Lees hier meer over de behandeling van anafylaxie.