Wat is anafylaxie?
Stop anafylaxie

Anafylaxie (ook wel anafylactische shock genoemd) is een plots optredende reactie waarbij in korte tijd, vaak binnen enkele minuten tot een uur, het lichaam overgevoelig reageert op bijvoorbeeld een voedingsmiddel, een geneesmiddel of een insectensteek of -beet.

In onderstaande video leggen we je duidelijk uit wat anafylaxie precies is en wat je moet doen in geval van nood.

Allergenen
Anafylaxie kan worden uitgelokt door allergenen. Allergenen zijn stoffen die van buiten het lichaam afkomstig zijn en een allergische reactie kunnen veroorzaken. Een allergeen kun je bijvoorbeeld binnenkrijgen door iets wat je eet (noten, fruit, pinda's, zuivel), door een insectenbeet/steek, door latex contact of door inname van medicijnen.

Allergische reactie
Meestal reageert je lichaam snel op een allergeen, maar de allergische reactie kan ook pas uren later optreden. Hoe sneller de allergische reactie optreedt, des te ernstiger is het beloop. Anafylaxie komt niet vaak voor, maar is een gevaarlijke aandoening die direct behandeld moet worden.

Heb ik anafylaxie?
Anafylaxie wordt vastgesteld door alle symptomen uitgebreid te bekijken. Belangrijk zijn het moment van de aanval, alle contactmomenten en gebeurtenissen in de uren voor het ontstaan van de symptomen (bijvoorbeeld lichamelijke inspanning, het innemen van medicijnen, het gebruik van alcohol aanwezige infecties of stress) en de medische geschiedenis. Toch blijft in veel gevallen de exacte oorzaak onbekend.

Bekijk wat de mogelijke symptomen van anafylaxie zijn.