Soorten Allergie

Afhankelijk van de leeftijd uit een allergie zich in verschillende vormen. Op zuigelingenleeftijd staat voedselallergie vaak op de voorgrond, met maag; darm- en/of huidklachten. Bij jonge kinderen is dat constitutioneel eczeem en tussen de vier en zeven jaar krijgen de luchtwegproblemen, zoals astma, vaak de overhand.
Vanaf de puberteit komt weer meer hooikoorts voor. Echter wordt hooikoorts ook steeds vaker bij jonge kinderen vastgesteld. Een allergie kan ook voorkomen zonder dat de oorzaak hiervan bekend is.

Er zijn veel verschillende soorten allergie.

  • Allergische rhinitis (bijvoorbeeld hooikoorts)
  • Voedselallergie
  • Insectenallergie
  • Latexallergie
  • Allergie veroorzaakt door medicijnen

Allergische rhinitis

Allergische rhinitis is een ontsteking van het neusslijmvlies. Dat maakt dat je overgevoelig wordt voor bepaalde stoffen (allergenen). Allergische rhinitis is een wereldwijd probleem waar naar schatting meer dan 500 miljoen mensen last van hebben. In Nederland heeft 30 procent last van allergische rhinitis. Dat zijn maar liefst 5 miljoen mensen!

Invloed op dagelijkse leven
De meerderheid van mensen met allergische rhinitis voelt zich vermoeid, geïrriteerd en lamlendig. Door slecht slapen als gevolg van een verstopte neus, kan allergische rhinitis een grote impact hebben op je dagelijkse leven. Denk hierbij aan mindere prestaties op school of werk en activiteiten in je vrije tijd.

Allergenen
De stoffen waar je allergisch voor bent bij allergische rhinitis worden ook wel allergenen genoemd. Voorbeelden van allergenen bij allergische rhinitis zijn:

pollen (stuifmeel van grassen, planten en bomen)
huidschilfers van dieren (katten, honden etc.)
huisstofmijt (in matrassen, kussen, vloerbedekking etc.)

Hooikoorts
We noemen allergische rhinitis ook wel een inhalatie allergie, aangezien de allergenen door inademing het lichaam binnenkomen. Hooikoorts is een vorm van allergische rhinitis waarbij het lichaam bij inademing van bepaalde pollen overgevoelig reageert. Deze vorm van allergische rhinitis is seizoensgebonden en de mate waarin je last hebt van hooikoorts is afhankelijk van de bloeiperiode van de plant, grassen en/of bomen waarvoor je allergisch bent. 

Longen en neus zijn één systeem
Wist je dat je dat je longen en je neus volledig met elkaar in verbinding staan en dat het eigenlijk 1 systeem is? Omdat het 1 systeem is, zie je dat mensen die astma hebben bijna allemaal allergische rhinitis hebben, namelijk 80%. Als er geen behandeling wordt gegeven voor de neus dan kan dit betekenen dat er vaker een astma aanval optreedt.

Voedselallergie

Koemelkallergie, noten- en pinda-allergie

Wanneer iemand een bepaald voedingsmiddel niet kan verdragen spreken we van een voedselallergie. Voedingsmiddelen zoals koemelk, pinda, ei, noten, schaaldieren, vis, tarwe en sojabonen zijn veel voorkomende allergenen die kunnen leiden tot een voedselallergie.

Kinderen groeien vaak over allergieën voor melk, soja en eieren heen, maar allergieën voor pinda's, noten, schaaldieren en vis zijn meestal levenslang.

In zeer ernstige gevallen van allergie spreken we van anfylaxie. Lees meer over anafylaxie.

Voedselallergie

Ben je allergisch voor producten uit de linker kolom, dan bestaat de kans dat je ook allergisch bent voor de producten die daarnaast (in de middelste kolom) vermeld staan. Hoe groot dat risico is, staat in de rechterkolom vermeld.

Meer informatie over het behandelen van allergie.

Insectenallergie

Allergisch voor bijen- en wespensteek Wesp
In Nederland zijn wespen, bijen en hommels de grootse veroorzakers van een insectenallergie. Als iemand allergisch is voor insecten, dan is die persoon allergisch voor de eiwitten uit het gif dat sommige insecten uitscheiden. De eerste steek of beet lokt over het algemeen geen bijzondere reactie uit. Bij een volgende steek of beet reageert het immuunsysteem erg heftig op het gif, waardoor een grote hoeveelheid histamine vrijkomt. De reactie kan hierdoor heftiger verlopen en ontaarden in een anafylactische reactie.

In zeer ernstige gevallen van allergie spreken we van anafylaxie. 
Lees meer over anafylaxie.
Meer informatie over het behandelen van allergie.

Latexallergie

latexMet name natuurlijk latex dat voorkomt in handschoenen, ballonnen, badspeeltjes, condooms, elastiekjes, gummen en in schoeisel kan leiden tot een latexallergie.
Mensen die beroepsmatig in contact komen met latex hebben meer risico op het krijgen van een latexallergie. Deze groep heeft soms ook een allergie voor bepaalde voedselsoorten zoals avocado, banaan, kastanje en kiwi.

In zeer ernstige gevallen van allergie spreken we van ernstige allergie. Een vorm van ernstige allergie waarbij grote hoeveelheden IgE wordt aangemaakt noemt men anafylaxie. 
Lees meer over anafylaxie.  
Meer informatie over het behandelen van allergie.

Allergie veroorzaakt door medicijnen
Penicilline- en aspirine allergie

Medicijnen zoals antibiotica (penicilline), aspirine, ontstekingsremmende pijnstillers (ibuprofen), griepvaccinatie, anti-malaria middelen, narcotica, sedatieven, antipsychotica, antihypertensiva en intraveneuze contraststoffen kunnen allergieën veroorzaken.

Lees meer over anafylaxie
Meer informatie over het behandelen van allergie.