Hoe stel ik de diagnose?

Naar de huisarts
Bij klachten is het altijd belangrijk om je huisarts te informeren. Om een diagnose te kunnen stellen, zal je huisarts je een aantal vragen stellen. Bijvoorbeeld: Heb je kortdurende klachten of permanente klachten? Treden klachten vaak op na het eten van bepaalde voeding, en zo ja hoe lang na het eten ontstaan klachten?

Huidtest
Een huidtest wordt gebruikt om te bepalen of iemand overgevoelig is voor één of meerdere allergenen. Een zeer kleine hoeveelheid van een allergeen (extract of vers) wordt op of in de huid gebracht. 
Een huidtest is positief wanneer de geprikte huid rood wordt of gaat zwellen, maar is geen garantie dat de persoon ook werkelijk overgevoelig is voor het voedingsmiddel na consumptie. Andersom kan een persoon niet reageren op een huidtest, maar wel degelijk reageren op consumptie van het verdachte voedingsmiddel.

Allergietest
Foto 1: Aanbrengen van allergenen op de huid.
Foto 2: Positieve huidtest. De aanwezige zwellingen en roodheid duiden op een allergie voor het toegediende allergeen.

RAST (Radio Allergo Sorbent Test)
Bij een RAST-test wordt het bloed onderzocht op een mogelijke allergie. Wanneer iemand allergisch is voor allergenen zoals huisstof, pollen, huidschilfers van dieren of schimmels maakt het lichaam een stof aan die IgE-antistof heet. Bij een RAST-test wordt de hoeveelheid van deze stof in het bloed gemeten.

Eliminatietest
Een eliminatiedieet is de traditionele methode om voedselallergieën of -intoleranties te onderzoeken. In de eerste fase mag men slechts voedingsmiddelen eten waarvan het zeer onwaarschijnlijk is dat ze een allergie veroorzaken. De klachten behoren dan te verdwijnen. In de tweede fase worden één voor één voedingsmiddelen aan het dieet toegevoegd. Wanneer de klacht weer terugkomt dan is het duidelijk welk voedingsmiddel dat veroorzaakt. Het eliminatiedieet is over het algemeen een veeleisende en tijdrovende bezigheid. Daarnaast moeten er vele verschillende voedingsmiddelen worden aangeschaft waarmee getest kan worden. 

Veel artsen voeren, wanneer na het volgen van een eliminatiedieet duidelijk lijkt te zijn geworden wat het allergeen is, alsnog een provocatietest uit. Hierbij wordt het verdachte voedingsmiddel bewust ingenomen om te controleren of de bevindingen naar aanleiding van het eliminatiedieet juist waren, dus of het juiste allergeen is opgespoord. Dit laatste gebeurt altijd in aanwezigheid van een arts, meestal in een ziekenhuis.

Leven met een allergie: lees onze tips.