Uit eten gaan met anafylaxie

Nieuwe allergenenwet
Sinds 13 december 2014 zijn horecaondernemers verplicht allergeneninformatie (voor 14 vastgestelde allergenen) mondeling of schriftelijk voor de gasten beschikbaar te hebben.

Niet verpakte voedingsmiddelen  
Op verpakte voedingsmiddelen zetten fabrikanten al jarenlang of het product bijvoorbeeld melk, tarwe of soja bevat. Maar haalde je een stroopwafel op de markt of een broodje bij de bakker, dan was deze informatie niet aanwezig. Ook zij moeten nu precies vermelden of hun producten stoffen bevatten waar klanten allergisch voor kunnen zijn.       

Allergeneninformatie op de menukaart
De nieuwe allergenenwet houdt voor horecaondernemers in dat zij ten allen tijden informatie over welke allergenen een gerecht op de kaart bevat, zowel mondeling als schriftelijk aan de gast moet kunnen tonen. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om met icoontjes te werken, waaruit duidelijk wordt welke allergenen het gerecht bevat. Ook kan de horecaondernemer er voor kiezen dit onderaan de kaart te zetten:  “Heeft u een allergie? Meld het ons”. In dat geval kan er aan tafel worden vermeld welke allergenen er precies in het gerecht zit dat u wilt bestellen.. De laatste mogelijkheid die horecaondernemers hebben, is het zogenaamde ‘eten op eigen risico’. Onder aan de menukaart wordt dan simpelweg gezet: “Onze producten kunnen allergenen bevatten”. De nieuwe allergenenwet zal voor mensen met anafylaxie betekenen dat er meer transparantie over de allergenen aanwezig is waardoor een anafylactische shock makkelijker voorkomen kan worden. Het is in ieder geval een stap in de goede richting.

Lees hier meer over verschillende soorten allergie of de symptomen bij anafylaxie


Bron: De Volkskrant, Voedselallergie.nl
Foto: allergenenconsultancy.nl