Nieuwe richtlijn om voedselallergie en anafylaxie bij kinderen te voorkomen

De Taskforce on Prevention van de European Academy of Allergy and Clinical Immunology’s (EAACI) heeft een nieuwe Europese richtlijn opgesteld die bedoeld is om voedselallergie en anafylaxie bij kinderen te voorkomen.

Aanbevelingen voor alle kinderen (geldt ook voor kinderen met een familiaal risico op allergie):

  • Tijdens de zwangerschap of de borstvoeding periode dient de moeder geen speciaal dieet te volgen of bepaalde voedingsmiddelen te vermijden om op deze manier een voedingsallergie bij de baby te proberen te voorkomen.
  • Advies aan alle moeders: geef de minimale periode (4 tot 6 maanden) uitsluitend borstvoeding.
  • Voor alle kinderen (ook met een familiaal risico op allergie) kan vanaf 4 maanden een standaard formule zuigelingenmelk op basis van koemelk worden gebruikt.
  • Het is niet nodig om bij kinderen (ook met familiaal risico op allergie) vanaf 4 à 6 maanden bepaalde voedingsmiddelen (zoals koemelk, eieren, pindanoten etc.) te weren.
  • Het geven van supplementen zoals pre- of probiotica om allergie te voorkomen is bij kinderen niet nodig.

Aanbeveling voor hoog risico-kinderen (met een familiale voorgeschiedenis van allergie of atopie):

  • Indien borstvoeding onvoldoende of onmogelijk is, wordt aangeraden de kinderen gedurende de eerste 4 maanden een hypoallergene formule met een gedocumenteerde preventieve werking te geven. Vanaf 4 maanden kan er op standaardmelk op basis van koemelk worden overgegaan. Dat melk op basis van soja een preventieve werking heeft op de ontwikkeling van allergieën is nog niet bewezen.
  • Vanaf de leeftijd van 4 maanden kan er gestart worden met vaste bijvoeding. Hierbij is het niet nodig om bepaalde voedingsmiddelen, zoals koemelk, eieren en pindanoten, te weren. 

    Wilt je meer lezen over anafylaxie? Lees verder

Bron: EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines. Primary precention of food allergy.