Koken met een voedselallergie

Komt er binnenkort iemand bij je eten die last heeft van een voedselallergie? Leef je samen met iemand die een voedselallergie heeft? Of ben je zelf allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen en is koken nog altijd een lastig traject? Hieronder lees je enkele tips en maatregelen die je kunnen helpen tijdens het koken.

De belangrijkste algemene tip: werk zorgvuldig!
Uiteraard is het vermijden van het voedingsmiddel (allergeen) waar jijzelf of jouw gast allergisch voor is het eerste belangrijkst. Maar er is meer! De producten die je in je maaltijd wilt verwerken moeten niet “verontreinigd” zijn met allergene producten en dit geldt ook voor de materialen waarmee je in de keuken aan de slag gaat.

Tip tijdens het koken:

  • Zorg ervoor dat je handen schoon zijn en gebruik zeep
  • Serviesgoed extra controleren en goed schoonmaken.
  • Alle keukenmaterialen die je gebruikt goed schoonmaken. Denk hierbij aan: aanrecht, werkplank, oven met bakplaat, weegschaal, maatscheppen, maatbekers, spatels, pollepels, kwasten, broodvormen, cakevormen en pannen.
  • Als je huisgenoot allergisch is, begin dan tijdens het afwassen met zijn/haar spullen en daarna pas de rest van de afwas. Gebruik je een afwasmachine? Dan hoeft hier geen rekening mee worden gehouden.
  • Gebruik tijdens het eten niet de servet van een tafelgenoot
  • Indien de persoon in kwestie een ernstige allergie heeft kan een zoen of hand na het eten van een product waar hij/zij allergisch op kan reageren, al klachten geven.
  • Indien je producten na het koken wilt opbergen in de koelkast, zet de spullen van de huisgenoot met de voedselallergie dan altijd op het bovenste plankje van de koelkast. Er kan dan niets van andere plankjes op deze producten lekken.
  • Wil je meelsoorten bewaren? Sluit deze goed luchtdicht af.
  • Onderschat de voedselallergie niet en blijf oplettend.

Wil je meer informatie over allergie in het algemeen? Klik dan hier.
Wil je meer informatie over verschillende soorten allergie? Klik dan hier.

Bron: Diëtist & Voedsel Overgevoeligheid