Aangenaam leven met een allergie
Het hebben van een allergie kan ongemakken met zich meebrengen. Misschien moet je jouw levensstijl wel aanpassen omdat je bepaalde voedingsmiddelen niet mag eten. Of moet je in de zomermaanden extra alert zijn op de aanwezigheid van bijtende en stekende insecten.
Heb je alles zelf onder controle dan is er ook nog de omgeving. De ene persoon zal beter begrijpen wat er met je aan de hand is dan de andere persoon. Mensen kunnen niet aan je zien dat je allergisch bent, je hebt geen ziekteverschijnselen. Je wordt pas ziek door blootstelling aan het allergeen
Het is voor jezelf belangrijk de allergie goed onder controle te hebben. Je arts kan je op weg helpen om je leven zo aangenaam mogelijk te maken. Heb je last van een voedselallergie raadpleeg dan eens een diëtist(e).

Allergie kan ontaarden in levensbedreigende anafylaxie
Het advies is om de stoffen waar je allergisch voor bent zo veel mogelijk te vermijden. Een allergie kan soms overgaan in een acute, levensbedreigende anafylaxie. Het is niet duidelijk aan welke hoeveelheid van het allergeen (de stof), waar je allergisch voor bent je blootgesteld moet zijn om anafylaxie aan te wakkeren. Je reactie op dezelfde hoeveelheid allergeen kan de ene keer tot ernstige symptomen van anafylaxie lijden en de volgende keer tot een milde vorm van allergie. Wees daarom altijd goed voorbereid. Ken de stoffen waar je allergisch voor bent en de bijbehorende risico's!

Ga naar de checklist bij allergie/anafylaxie

Patiëntenvereniging allergie en anafylaxie
De patiëntenverenigingen, Allergievereniging en het Nederlands Anafylaxis Netwerk (NAN), hebben een grote expertise op het gebied van allergie en anafylaxie. Je kunt hier terecht voor allerlei hulpmiddelen, voorlichting, ondersteuning en cursussen.

Ben jij goed voorbereid?
Bestel hier de stoere (kinder) Care Award card zodat iedereen alles weet over jouw allergie.